Siste stopp før Stadt
For mange stopper båtferien ved Stadt – enten de kommer nord- eller sørfra. Til alle tider har turen rundt «Vestkapp» vært et fryktet havstrekk for de sjøfarende. Her deles på sett og vis Norge i to. Men drømmer du om landet på den andre siden, tjener Silda deg som god ventehavn, slik den har gjort i uminnelige tider.
Enten man velger å snu ved Stadt eller gå videre nordover, er Silda i Vågsøy kommune verd et besøk. På tross av det mektige storhavet på vestsiden av øya, ligger man som oftest trygt i Nordsilda hamn på østsiden. Det fremste og fornemste tilbudet man finner på Silda, er ro og flott natur.
Fra Silda var det frem til 1980/90-talet flere lokale båtlag som drev fiske, og for «farande kramkarar, klokkebytarar eller skreppehandlarar» ligger ikke Silda lagelig til. Derimot er plassen svært mottakelig for båtfolket, og på tross av relativt få innbyggere, er det to gjestehavner her.
To gjestehavner
I den kunstig anlagte Nordsilda hamn ligger Silda Gjestebrygge med 40 gjesteplasser, med dusj, ferskvann, kafé, kiosk og strøm, som noen av fasilitetene. I Sørsilda hamn er der gjestebrygge ved Sjærbuda, men det er relativt grunt. I begge havnene kan sjødraget ved nordvestlig vind bli kraftig, og vinden fra sørøst kan også ligge tungt på, som det heter i Den norske los.
Skjærbuda restaurant
Midt i Sørsilda hamn ligger et gammelt sildesalteri som er Sildas sosiale treffpunkt. Restauranten Skjærbua serverer mat og drikke, og spaserturen på asfalterte stier (!) fra Nordsilda hamn gjennom bebyggelsen til Sørsilda hamn er trivelig.
Rik historie
Det har vært bebyggelse på Silda gjennom flere hundre år, og hele området rundt Stadt har en rik historie. Silda har til tider stått i sentrum for begivenhetene, som under Napoleons-krigene i 1810 da de engelske fregattene Nemesis og Belvedere gikk til angrep på to kanonskonnerter som lå stasjonert på Silda.
Fra gammelt av var Silda også kjent som loshavn, og losene som ledet seilskutene rundt Stadt hadde en av kystens barskeste arbeidsplasser. I 1862 forliste skonnerten «Marie» sørøst for Silda, og losen Velom i Sildene omkom. Etter den hendelsen har det ikke vært flere loser på Silda.
Under siste verdenskrig spilte Silda sin rolle under Shetlandsfarten, og det største våpenlageret i Vågsøy ble plassert på øya. Da Telavågaksjonen ble gjennomført i 1943, gikk forgreningene helt til Silda, hvor tre mann ble arrestert.
I dag er det fremfor noe fred og fordragelighet som preger utposten i vest.
Innseilingen til Silda er ukomplisert enten man kommer sør- eller nordfra. Sør for Silda ligger Lysholmen med en rekke grunner på østsiden, men går man øst for staken, er farvannet rent. Båtsportkart P-802 dekker området, samt Den norske los bind 3b Bergen-Stadt.
TEKST: ATLE KNUTSEN
http://www.havna.com/wip4/soere-silda-havn